O Yasenki

Fabrika lijekova, dodataka ishrani i kozmetika Yasenka otvorena je u Vukovaru 29. decembra 2014. godine. Na 6000 metara kvadratnih smještena su tri najsavremenije opremljena odjeljenja: Odjeljenje za proizvodnju polučvrstih preparata – krema, masti i gelova, Odjeljenje za proizvodnju nesterilnih tečnih preparata – sirupa i tečnih dodataka ishrani, i Odjeljenje za proizvodnju čvrstih preparata – tableta i kapsula. Naši vrhunski stručnjaci u analitičkoj laboratoriji za praćenje kvalitets proizvoda kontinuirano kontrolišu sve Yasenkine preparate kako bi garantovali njihov izuzetan kvalitet. Probajte ih i oduševite se!

MI_logo1

1990

Osnivanje Medical Intertradea

PL_SVG

1992

Otvorena prva ljekarna Joukhadar

Y_logo_svg

2014

Tvornica Yasenka u pogonu

Vizija

Yasenkin potpis mogu nositi samo vrhunski proizvodi. Prepoznatljiv kvalitet naših proizvoda osiguravamo implementacijom i stalnim unaprjeđivanjem najviših standarda kvaliteta, najsavremenijom tehnologijom i vrhunskim ljudskim potencijalima. Mi ne želimo samo pratiti standarde, mi ih želimo stvarati jer samo tako možemo osigurati da našim potrošačima postanemo pouzdan i poželjan partner – i novi član njihove porodice.

Misija

Zdravlje je ključan preduslov kvaliteta života, a kvalitetan život preduslov je za osjećaj samopouzdanja, ličnog ispunjenja i – sreće. Zdravstvena zaštita nam je stoga važna više od posla; briga o zdravlju naša je misija kojoj pristupamo s mnogo ljubavi i još više odgovornosti jer to je ujedno i briga o sreći naših potrošača i njihovih porodica. Kao prava porodična kompanija, donositi sreću porodici kroz zdravlje je za nas velika čast, plemenit izazov – i naša sreća.

Inovacije i tehnologija

Kontinuirano i sistematski pratimo tržišna kretanja, projekte i ponašanje krajnjih kupaca kako bismo došli do aktuelnih informacija koje su neophodne za razumijevanje i prilagođavanje današnjem tržištu. Svjesni smo važnosti istraživanja zbog kompleksnosti tržišta i stalnih promjena koje se na njemu događaju. Upravo zbog toga ulaganje u istraživanje na samom je vrhu naših prioriteta.

Istraživanje čini organizacijsku jedinicu čija je osnovni zadatak razvoj novih i poboljšanje postojećih proizvoda ili usluga, pronalaženje nove upotrebne vrijednosti starih proizvoda ili usluga te unaprjeđenje i razvijanje postojećih proizvodnih, odnosno tehnoloških poslovnih procesa. Svaka dobra ideja, projekat i posao počinju od krajnjih kupaca, njihovih potreba ili želja. Na nama je da vaše potrebe i želje prepoznamo – i ponudimo vam uvijek najbolje rješenje.

Standard i kvaliteta

Naše prednosti

Tehnologija

Domaća proizvodnja

Kontrola i nadzor kvalitete

Uvođenjem najnovijih tehnologija povećavamo kvalitet i učinkovitost i tako udovoljavamo svim zahtjevima domaćeg i međunarodnog tržišta.

Kontinuirano praćenje i implementacija razvoja tehnologije, novih dostignuća i znanja u nauci i tehnologiji osiguravaju konstantnu konkurentnost na tržištu i korak po korak približavaju nas samome vrhu među proizvođačima u farmaceutskoj industriji. Primjenom najnovijih tehnologija u farmaceutskoj industriji nastojimo kontinuirano unaprijeđivati kvalitet usluga i jačati kontrolu kvaliteta i neprekidno edukovati svoje radnike. Yasenka trenutno zapošljava 34 radnika, od kojih 23 ima visoku stručnu spremu (među njima su i jedan spec. Farmaceutske tehnologije i jedan spec. Ispitivanja i kontrole lijekova) i kontinuirano se dodatno edukuju. Fabrika Yasenka nastoji pratiti svjetske trendove u primjeni proizvodnih tehnologija koje ne štete životnoj sredini i shodno tome svoje djelovanje usklađuje sa zakonima i propisima. Certifikat ISO 9001:2008 potvrda je naših poslovnih uspjeha, ali i podsticaj za nova dostignuća.

Proizvodnja u Yasenki dijeli se na tri odjeljenja, zavisno od farmaceutskog oblika: polukruti, nesterilni tečni i kruti oralni oblici. Proizvodnja počinje u savremenom prostoru vagaonice opremljenom vagama i komorom za vaganje pomoću koje se osigurava zaštita polaznih sirovina i djelatnika proizvodnje. Komora, ispod koje se provodi vaganje, kontinuirano usmjerava zrak prema setu filtera te time onemogućava unakrsnu kontaminaciju sirovina i štiti operatera pri provođenju vaganja. Svi prostori proizvodnje u kojima je proizvod u kontaktu sa zrakom ispunjavaju uslove GMP klase D.

Linija za proizvodnju tečnih oblika omogućava sigurnu i efikasnu proizvodnju u zatvorenom sistemu.

U potpunosti prilagođena proizvodnim prostorima, uklapa se u automatizirani sistem proizvodnje, punjenja i sekundarnog opremanja tečnih nesterilnih oblika. Proizvodnja polukrutih oblika provodi se na vakuum mješaču s rotor stator homogenizatorom koji osigurava proizvodnju u skladu sa zahtjevima Dobre proizvođačke prakse te proizvodnju prema najnovijim trendovima u području kozmetike.

U fabrici su instalirani sistem za proizvodnju i distribuciju čistog komprimiranog zraka te sistem za proizvodnju i distribuciju pročišćene vode koji su validirani i kontrolirani.

Kontrola kvaliteta obuhvata fizikalno-hemijski i mikrobiološku laboratoriju u kojima se sprovode analize sirovina i pakirnog materijala, međuproizvoda, gotovih proizvoda, komprimiranog zraka, pročišćene vode i uslova u proizvodnji. Laboratorija je opremljena najsavremenijom kvalifikovanom laboratorijskom opremom i instrumentima, što osigurava dobijanje pouzdanih analitičkih rezultata. Ispitivanja se sprovode u skladu sa specifikacijama i analitičkim metodama usklađenima sa zahtjevima Evropske farmakopeje i regulatornim zahtjevima. Ključni procesi laboratorija Kontrole kvaliteta uključuju, prije svega, uzorkovanje ljekovitih tvari i pripravaka, razvoj analitičkih metoda, provedbu analitičkih ispitivanja, transfer analitičkih metoda, izdavanje certifikata analize te praćenje stabilnosti dodataka ishrani. Osnovna zadatak je dobiti tačne i precizne rezultate analize koji se poslije mogu koristiti kako bi se pratilo dugoročne rezultate i eventualne promjene.

Odeljenje za obezbeđenje kvaliteta, kao i svi zaposleni u Yasenka d.o.o., odgovorno je za definisanje, implementaciju, praćenje i unapređenje efektivnog sistema upravljanja kvalitetom kako bi se obezbedilo snabdevanje tržišta visokokvalitetnim proizvodima. Sastav kvaliteta u Yasenki d.o.o. definiše Osiguranje kvaliteta nizom pisanih standardnih postupaka prema području primjene.

Potvrda da je sastav kvaliteta uspješno implementiran je dobijanje Certifikata o provođenju Dobre proizvođačke prakse u skladu s EU GMP-om i Direktivom 2003/94/EZ, ISO 22000:2005 certifikata za proizvodnju dodataka ishrani te ISO 9001:2015 certifikata.